top of page
Search
  • Writer's pictureevelinedejonckheer

Ontdek Piemonte: u zult versteld staan van de diversiteit!

De afgelopen jaren heeft Piemonte een reputatie opgebouwd als Italiaans foodieparadijs, die geworteld is in de overvloed aan witte truffels in de regio, wijngaarden die enkele van de beste wijnen van het land produceren en het feit dat hier de slowfood-beweging begon.

Van de Alpen in het noorden tot het door UNESCO beschermde wijngebied in het zuiden, dit is een keuze uit de beste steden en dorpen in dit verrukkelijke deel van Italië.


Het Orta meer

Het Ortameer wordt geprezen als het meer dat de Italiaanse toeristen nog niet ontdekten. en ligt op slechts 90 minuten van de hoofdstad van de regio, Turijn.

Het charmante dorpje San Giulio ligt op een voorgebergte dat uitsteekt in het water, waardoor het lijkt alsof het op het meer drijft.

Het dorp organiseert in april en mei het festival Ortafiori, een groot feest en een tentoonstelling van bloeiende bloemen in de straten.Maak een boottocht naar het kleine Isola San Giulio bij het meer, of gebruik het als uitvalsbasis om te wandelen en de omliggende heuvels te bewonderen.


Stresa

Het Lago Maggiore is een van de grote meren van Noord-Italië en grenst aan zowel Lombardije (aan de oostkust) als Piemonte (westkust).In de provincie Verbano-Cusio-Ossola in Piemonte is Stresa de belangrijkste badplaats aan het meer, waar regelmatig veerboten vertrekken naar de prachtige en eigenzinnige Borromeïsche eilanden.

In het Grand Hotel schreef Ernest Hemingway een deel van zijn ontroerende roman A Farewell to Arms, waarin de hoofdpersonen de Eerste Wereldoorlog ontvluchten door over het Lago Maggiore te roeien naar een veilige plek. Naast het meer kunnen toeristen een kabelbaan nemen die in slechts 20 minuten naar de top van Mount Mottarone reist;hier vinden bezoekers frisse berglucht, panoramische uitzichten op het landschap en verschillende wandelpaden.


Barolo

De met wijngaarden bedekte landschappen van de regio's Langhe-Roero en Monferatto in Piemonte zijn erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Gelegen ten zuiden van Turijn, tussen de rivier de Po en de Ligurische Apennijnen, staat het gebied bekend om de productie van wereldberoemde wijnen van oude druivensoorten.

Het dorp Barolo vormt het hart van de productie van de krachtige rode wijn, Barolo, gemaakt van Nebbiolo-druiven.

Naast rondleidingen door wijngaarden en wijnproeverijen is de belangrijkste attractie van het dorp het middeleeuwse Castello Falletti. Voor de rest is het een leuke plek waar je ontspannen kunt wandelen, van een espresso kunt genieten en nieuwe gelato-smaken kunt proberen.



Alba

De stad Alba, ook gelegen in de beschermde regio Langhe, heeft de hoogste concentratie aan restaurants met Michelin-sterren van Italië en ligt in het hart van het witte truffelseizoen in Piemonte tussen september en januari als gastheer van een jaarlijks festival gewijd aan de gastronomische delicatesse elk jaar in oktober..

Alba is niet alleen een paradijs voor fijnproevers, maar is ook een typisch middeleeuws stadje met in het midden een torenhoge gotische kathedraal uit de 12e eeuw, de Cattedrale di San Lorenzo.

Op zaterdag wordt de hele stad in beslag genomen door een klassieke Italiaanse straatmarkt waar verse producten, kleding en sieraden worden verkocht.

Neive

Een van de vele mooie wijnbars in het historische dorp Neive, PiemonteAls je door de geplaveide straten van Neive met roestkleurige huisjes loopt, vang je een glimp op van de omliggende groene heuvels.Het is weer een typisch Langhe-dorp met een mix van gebouwen uit de 13e tot de 18e eeuw, gecentreerd rond verschillende pleinen, waar het dorpsleven bruist.

De stad Neive ligt net ten noordoosten van Alba en heeft enkele van dezelfde gastronomische hoogstandjes, maar dan met minder tamtam en minder toeristen.


Asti

De fascinerende middeleeuwse geschiedenis van Asti komt tot uiting in de enorme gotische kathedraal (de grootste in de regio) en het imposante kasteel met torentjes. Nadat een rivaliteit met het nabijgelegen Alba was opgelost, werd het in 1095 uitgeroepen tot onafhankelijke stadstaat. Vanwege zijn strategische ligging vergaarde het genoeg macht en rijkdom om zijn munten te slaan.

Net als Siena in Toscane wordt hier elk jaar in september een van de oudste Palio-wedstrijden van Italië (middeleeuwse paardenraces) gehouden;uit verslagen van een Palio-evenement uit 1275 blijkt dat het een al lang bestaande traditie is.

Waar Asti echter het meest bekend om staat, is dat het zich in het centrum van het landschap bevindt waar Asti Spumante en Moscato d'Asti worden geproduceerd, twee beroemde mousserende witte wijnen gemaakt van de Moscato Bianco-druif.


CastelNuovo Don Bosco

Een charmant stadje tussen Langhe en Turijn, aantrekkelijk vanwege zijn prachtige landschappen, wijnhuizen en dorpen aan de overkant waar wandelen en wandelen u inzicht zal geven in dit "onontdekte" gebied van Piemonte.


...Vergeet niet langs te komen voor een glas wijn bij Cascina Gilli


Written by ConsultED, 26th August 2023





47 views0 comments
bottom of page