top of page
Search
  • Writer's pictureevelinedejonckheer

Bezoek Turijn in 2 dagen.. of 3.. of 4…

De op drie na grootste stad van Italië, Turijn, is de essentie van la dolce vita ("het goede leven") - niet in de “volgas, scooter-gierende” stijl van het hete zuiden van Italië, maar met een beheerste waardigheid die past bij een elegante noordelijke stad gevormd door het nobele Huis van Savoye en de politieke eenwordingsbeweging die Italië zal tekenen hoe we het nu kennen. Dit was de eerste hoofdstad van het land in de jaren 1860 en is tegenwoordig de hoofdstad van Piemonte.

De verfijnde sfeer van Turijn voelt misschien op een eerste zicht meer frans aan dan italiaans. Maar duik in deze stijvolle stad die is bezaaid is met straten, zuilengangen en pleinen met palazzo's, en je zult snel tot besef komen dat deze stad "Made in Italy" uitademt. Verken musea van topklasse (voetbal, auto's, chocolade en koffie) en avant-gardegalerijen die barsten van de krachtige barokke kunst en de typische Turinese Liberty Style. (foto)


Wandel door buitengewone koninklijke palazzi (paleizen) en tuinen. Blijf hangen bij Slow Food Eataly en drink een glaasje wijn in de met kroonluchters verlichte cafés en osterie, kleine restaurantjes, die authentiek uitademen. Voel bij elke bocht, bij elke hap, de creatieve polsslag van een bruisende stad die wordt aangedreven door een flinke vleug artistiek, cultureel en historisch erfgoed.




Outdooravonturiers en mensen die op zoek zijn naar een groene ontsnapping, zullen hier ook aan hun trekken komen, daar de heuvels rond Turijn dorpjes verstoppen die rustig zijn en wandelpaden slingeren rond de heuvels die je naar de beste views op de Alpengordel gaan brengen. Voor iedereen die op zoek is naar een weekend vol Italiaans leven in de stad - met een prikkelend vleugje creativiteit en nieuwsgierigheid, zowel overdag als 's nachts - is Turijn op elk moment van het jaar een topper. Dit zijn de beste dingen om te doen in Turijn.


Musea hoppen

Weinig Italiaanse steden hebben zo'n gevarieerd aanbod aan musea - er is echt een museum voor elke smaak en interesse. Turijn's blockbuster Museo Egizio behoort tot 's werelds beste als het gaat om eeuwenoude sarcofagen, dierenmummies en andere onschatbare artefacten uit het oude Egypte. De Museo Nazionale del Risorgimento Italiano is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de moderne Italiaanse geschiedenis, terwijl autoliefhebbers en gezinnen enthousiast zijn over Turijns trotse Museo Nazionale dell’Automobile.

Omdat het Italië is, worden kunst- en designliefhebbers bij hun wenken bediend: Palazzo Reale toont de persoonlijke kunstcollectie van de Savoye-monarchie en de sensationele Pinateco Giovanni e Marella Agnelli toont meesterwerken die zijn verworven door wijlen Fiat-baas Gianni Agnelli. Galleria Civica d’Arte e Contemporanea is the place to be voor 19e- en 20e-eeuwse Italiaanse en Europese kunst; ga naar het buiten de stad gelegen

Castello du Rivoli voor werken die uit de Arte Povera-beweging die voortkwam in Italië in de jaren zestig en zeventig. Voor invloedrijke hedendaagse kunst moet je zijn in het GAM Torino.


Ontdek de Turinese kunst van de aperitivi

Een vroege avond AperiCena (aperitief met hapjes) is een gouden kans om uitzonderlijke wijn uit Piemonte te proeven, die uitstekend passen bij de typische turinese hapjes zoals acciughe al verde (ansjovis in erwtengroen, knoflook-peterseliesaus) vitello tonnato (kalfschijfjes met tonijnsaus) of tomini grigliati con grissini (kaasje opgewarmd met broodstokjes om in te dippen) en kom je in buurten waar je anders misschien niet komt.

Bar Cavour, Farmacia Del Cambo in een apotheek van 1830, of nog de literaire boekenwinkel en cafe-bar Bardotto.


Verken het filmmuseum van Turijn

Een bezoek aan Museo Nazionale del Cinema - een echte familie aanrader - gaat niet alleen over het kijken naar doofstomme films, ook een dosis aan virtual reality-films leren over het fascinerende filmerfgoed van Turijn. Boeiend is ook het museumgebouw: de halve koepeltoren met torenspits van de Mole Antonelliana werd in 1863 bedacht en ontworpen als een synagoge, maar werd uiteindelijk alleen als museum gebruikt. Het is mogelijk de koepellift te nemen, waar je om te een panorama over de stad hebt vanuit 167 meter hoogte.


Deel de liefdesaffaire van de stad met chocolade

Cioccolato (chocolade) is de levensader van deze stad en door familie gerunde chocolademakers zijn al eeuwenlang hard aan het werk in Turijn. Bicerin, de kenmerkende warme chocoladedrank met slagroom en koffie, is al sinds 1763 een reden om massaal mensen naar het elegante Caffè Al Bicerin te trekken. De favoriete hedendaagse chocolatier van Turijn, Guido Gobino, is geliefd vanwege zijn kleine, tegelachtige ganache-chocolaatjes op smaak gebracht met vermout of Barolo-wijn, en zijn klassieke gianduiotto (driehoekige chocolaatjes gemaakt van gianduja – Turijns hazelnootpasta). Liefhebbers van Cioccolato, mis de chocoladeproeverijen van Cioccolatour in Turijn niet!



Nergens is de bedwelmende hartslag van la dolce vita zo fel voelbaar als op Piazza Castello, het centrale plein van de stad en het hart van Savoye uit de 16e tot 18e eeuw. Aan alle kanten omlijst door grandioze gebouwen met paleismusea, cafés en het operagebouw van de stad, is het plein een centrum van het culturele leven en de belichaming van de elegantie van Turijn.

Bewonder de majestueuze portieken (Turijn heeft in totaal 18 km aan portieken), gebouwd onder Vittorio Emanuele I in de 18e eeuw, zodat de koninklijke familie comfortabel en in relatieve privacy tussen het paleis en de rivier kon wandelen.


Ontdek Slow Food op het smaakfestival Terre Madre

Als hoofdstad van de regio waar de Italiaanse Slow Food-beweging werd geboren, is het niet meer dan normaal dat Turijn gastheer is van een van 's werelds grootste voedsel- en wijnbeurzen: de tweejaarlijkse Terre Madre van Slow Food, de volgende op 22-26 september 2022, en de daaropvolgende even- genummerde jaren. Op deze dagen is het werkelijk een smeltkroes van levensgenieters, van ambachtelijke proeverijen met Turijnse en Piemontese producenten en chef-koks tot culinaire workshops.

De locatie is een bezienswaardigheid op zich: Parco Dora was een industriële woestenij (tot de jaren 80 de thuisbasis van staalfabrieken en een Michelin-bandenfabriek), die in het nieuwe millennium werd geregenereerd als een enorme kunstinstallatie in de open lucht, een groen weidepark, een marktplaats en een festival grond. Het is geen verrassing dat Turijn deel uitmaakt van Unesco's Creative Cities Network: duik diep in de cruciale hedendaagse kunstscene van de stad bij Officine Grandi Riparazioni. Het experimentele culturele en innovatiecentrum baant zich een weg in een vernieuwd treindepot, gebouwd in rode baksteen tussen 1885 en 1895 in de buurt van de treinstations Porta Susa en Porta Nuova.

Het zien van de nieuwste openbare kunstinstallaties, seizoenstentoonstellingen, optredens met livemuziek of andere culturele evenementen is evenzeer een gelegenheid om te lonken naar de industriële architectuur van de gigantische U-vormige ruimte als om gebruik te maken van de explosieve visuele en uitvoerende kunsten van Turijn. Fascinerende 3D-rondleidingen voeren bezoekers langs de originele 19e-eeuwse reparatiewerkplaatsen, en verschillende cafés en restaurants staan ​​klaar om je honger en/of cocktailprikkels te stillen.

Turijn genereert ook enkele van de beste dansmuziek van Italië, er zijn clubs en bars met livemuziek in industriële en woonwijken zoals Vanchiglia, San Salvario, Dora en Lingotto.

C2C Festival is al 20 jaar alom bekend en blijft een van Europa's top avant-popmuziekfestivals.


Geniet van het uitzicht en een cocktail in de hoogste bar van Italië

Duizelingwekkende uitzichten over de stad en het alpine amfitheater dat om je voeten ligt, ontvouwen zich vanaf de 37e verdieping van de torenhoge Intesa Sanpaolo-wolkenkrabber - een opvallend, glas-en-staal werk van hedendaagse architectuur, ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano- en wordt ook gebruikt als het hoofdkantoor van de bankgroep Intesa Sanpaolo.

De kroon op het werk is het futuristische dak waar bekwame barmannen van Bar Piano35 een pittige draai geven aan Italiaanse klassiekers. Bestel een kenmerkende Bicerin-cocktail (zoete Mancino-vermout mengen met koffielikeur, sherry en melk) of Spritz No More (wodka, vlierbloesemlikeur, sake en chilipeper).


Het opmerkelijke Palazzo Madama

Beleef hoe Savoye-koningen leefden in hun koninklijke residenties

Turijn heeft alleen al in het stadscentrum zes koninklijke residenties, allemaal met weelderige interieurs, kostbare kunstwerken en wandtapijten, en indrukwekkende museumcollecties. Middeleeuwse tot moderne decoratieve kunst kun je terugvinden in

Palazzo Madama een historisch museum van de bovenste plank dat de rol van de stad in de Risorgimento (Italiaanse eenwording) in Palazzo Carignano belichaamt. Oogverblindende Griekse en Romeinse archeologische schatten kun je vinden in de kelderverdieping van het Palazzo Reale.





Als je niet veel tijd rest, richt u dan rechtstreeks op het bezoek aan de kunstcollectie van de Savoye in de Galleria Sabauda van het Koninklijk Paleis. Als de tijd eindeloos is, kunt u 's middags een glas drinken op het stenen balustradeterras van de romantische Caffè degli Argenti van het paleis - het uitzicht op de weelderige groene gazons en de Alpen daarachter zijn prachtig.


Shop vintage en design in de Quadrilatero Romano


Terwijl de elegante portieken van de stad aan de hoofdstraat Via Roma de chique boetieks van alle grote modehuizen bearmen, is Quadrilatero Romano de wijk voor luxe vintage en modieuze stukken van jonge ontwerpers. Stil je honger met stijl door ruim van tevoren een lunchtafel te reserveren bij Consorzio.

Koopjesjagers kunnen in het weekend naar Balon, een uitgestrekte vlooienmarkt ten noorden van Porta Palazzo en gekend sinds 1857. Meer gespecialiseerde antiek- en vintagehandelaren trekken op de tweede zondag van de maand naar de Gran Balon-markt.

Proef Vermouth in hip San Salvario

Genieten van Turijns eigen Vermouth di Torino - gearomatiseerde versterkte wijn doordrenkt met 30-tal plantaardige ingrediënten - is een traditie sinds 1786 toen het voor het eerst werd gedistilleerd door Antonio Benedetto Carpano voor het koninklijk hof.

Of kies voor een vermout on the rocks of een cocktail bij funky muziekbar Lanificio San Salvatore in hip San Salvario. De Torino Milano Via Novara-cocktail die Vermouth di Torino combineert met Campari, Cynar (een bitter aperitief met 13 kruiden en planten, waaronder artisjok), chocolade en steenzout, is vergelijkbaar met het drinken van Turijn in een glas.


Spoor ethisch verantwoorde straatkunst op

Dwaal naar de noordelijke arbeiderswijk Barriera di Milano om oude pakhuizen te ontdekken die bedekt zijn met graffiti, openbare baden die zijn verjongd als gemeenschapscentra en 13 zwart-wit muurschilderingen van straat tot hemel door Italiaanse de straat kunstenaar Millo (uit Puglia in Zuid-Italië) en start je Millo-tour op Piazza Bottesini.

Of maak een wandeltocht door de Murales Lavazza van de stad, 17 opvallende muurschilderingen die de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling in 2030 illustreren door internationale kunstenaars. Muurschilderingen variëren van No Poverty (Lungo Po Antonelli 15) met de komische, eierkoppige mensen van de Florentijnse straatartiest Zed1 tot Good Health van de Venezolaans-Italiaanse Gomez (Via Berthollet 6) en Gender Equality (Corso Belgio 9) van Camilla Falsini uit Rome.




Loop rond op de e-track op het dak van Fiat

Turijn staat synoniem voor Fiat-auto's. De fabriek in het industriële Lingotto uit de jaren 1920 was de grootste van Europa en het is opwindend om over de baan op het dak te lopen waar auto's werden getest tot 1982 (toen de iconische fabriek werd gesloten). Bekijk de originele film The Italian Job uit 1969 om een ​​idee te krijgen van het historische circuit.

Nieuwe generatie elektrische Fiats draaien vandaag rond de 1 km lange lus. In 2021 werd het omringende dak beplant met 40.000 inheemse bomen, struiken en wilde bloemen om de openbare tuin La Pista 500 te creëren. Yoga-, fitness- en meditatieruimtes in de schaduw van hazelnootbomen en gigantische zonnebloemen brengen een contemplatieve zen in de groene openbare ruimte. Het uitzicht op de stad en de omliggende Alpen is natuurlijk prachtig.


Turijn is echt een geweldige stad, je zult er geen spijt van krijgen het bezocht te hebben!


166 views0 comments
bottom of page