top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverevelinedejonckheer

10 Tips om je Italiaanse landshuis te renoveren


Landhuizen zijn enige tijd geleden gebouwd, met andere doeleinden dan nu.

Hier zijn 10 tips voor het renoveren van een huis op het platteland. Het landhuis is een perfecte plek om uit te rusten en weer in contact te komen met de natuur. Op het platteland vertragen de ritmes, ontspant men. Om een huis op het platteland echter een plek te laten zijn om echt uit te rusten, moet het over alle nodige gemakken beschikken. Landhuizen zijn lang geleden gebouwd, met heel andere doeleinden dan nu.


Hier zijn 10 tips voor het renoveren van een landhuis:


1. Vervorm de locatie niet

Landhuizen zijn decennia of eeuwen geleden ontworpen om verschillende agrarische activiteiten uit te voeren. Afhankelijk van de plaats waar ze zijn gebouwd, hebben ze een andere architectuur: een Toscaanse boerderij is niet hetzelfde als een trullo, of een Lombardische binnenplaats. In veel van deze gebouwen vinden we verschillende kamers die niet bedoeld zijn om bewoond te worden, zoals een graanschuur, een molen of zelfs een oliemolen. Het is belangrijk om het gebouw te renoveren door de kamers om te vormen tot een nieuw gebruik, hun interne lay-out te herschikken, zonder de oorspronkelijke structuren en ruimtes al te drastisch om te vormen.


2. Kies materialen van natuurlijke oorsprong

Kijk naar de materialen die er al zijn.Om nieuwe te integreren of om wijzigingen aan te brengen, geef je beter de voorkeur aan die van natuurlijke oorsprong zoals terracotta, eventueel "nieuwe" rustieke tegels of parket.

Voor de muren zou je kunnen kiezen voor een traditionele whitewash op basis van kalk, om een volle stenen muur wat te onderdrukken in de ruimte.


3. Geef de voorkeur aan neutrale kleuren

Geef de voorkeur aan warme kleuren, in de kleuren oranje en bruin, om een gastvrije landelijke omgeving te verkrijgen. Denk ook aan de potentie van groen.Door de muren wit te schilderen, kunnen decoraties en details opvallen.


4. Durf iets nieuws te doen !Een (vakantie) landhuis is een bijzondere plek.

Daarom is het heel fijn dat de sfeer van deze plek anders is dan die van het huis waar men gewoonlijk woont. Focus op natuurlijke kleuren, maar wees niet bang om te durven. Een kleur als crème zou je kunnen combineren met donkerblauw of rood, met stucwerk en bijvoorbeeld unieke wanddecoraties.


5. Hout is hoofdrolspeler in een landhuis

In een landhuis speelt hout een sleutelrol.

Het kan worden gebruikt voor coatings en meer.De zichtbare houten balken zijn mooi en suggestief.

Hout is ook het perfecte materiaal voor het meubilair van een landhuis, ideaal in combinatie met bijvoorbeeld een zichtbare Langhe steen.


Vermijd echter het "alpenhut" -effect, overbelast de omgeving niet met zwaar en niet erg functioneel houten meubilair.


Je zou kunnen kiezen voor houten accessoires met essentiële en lichte lijnen.


Uiteraard moet het hout zo worden behandeld dat het bestand is tegen het klimaat.


6. Ken en kies je prioriteiten

Over het algemeen worden landhuizen niet continu bewoond.

Het kortstondig verwarmen van een bewoond huis kan erg duur en onpraktisch zijn.

In de beslissing om het huis eco-duurzaam te maken, is het van het grootste belang om de renokosten te berekenen in functie van uw aanwezigheid rekening houdend met het budget dat u bereid bent eraan te besteden. Met andere woorden, er moet een compromis worden gesloten tussen de renovatiekosten en de tijd van jouw aanwezigheid in het eigendom.


7. Investeren in het electriciteitsnet in je woning

Als u een huis op het platteland heeft gekocht, zal de renovatie van de systemen waarschijnlijk een van de meest complexe uitdagingen zijn waarmee u te maken krijgt.

Landhuizen hebben soms verouderde systemen die vaak niet meer te herstellen zijn. De initiële kosten zullen echter een langetermijninvestering blijken te zijn. Je zou de installaties energiezuiniger kunnen maken door ze te integreren met nieuwe systemen, zoals fotovoltaïsche panelen. Een ander idee om de renovatiekosten laag te houden, is om het elektrisch circuit opnieuw extern te laten installeren, waarbij men de (stenen) muren niet aanraakt.


8. (Indirecte) belichting in het huis

Landhuizen hebben zeer dikke muren en kleine ramen.


Ooit waren dit maatregelen die nodig waren voor de thermische isolatie van het gebouw.


Hieruit volgt dat landhuizen heel vaak donker zijn.


Als het vergroten van de ramen niet mogelijk is, houd dan de muren en plafonds in lichte kleuren, gebruik spiegels, indirecte lichtbronnen en geef de voorkeur aan lichtgekleurde gordijnen, of helemaal geen gordijnen!


9. Haal het maximum uit je buitenplek!

Het is leuk om te genieten van de nabijheid van de natuur die het platteland biedt.

Maak hiervoor optimaal gebruik van de buitenruimte van het huis door een veranda te creëren, of een relaxplek in het groen.

Je zou een ruimte met terracotta vazen kunnen opzetten, een oven of een barbecueplaats kunnen bouwen, als je genoeg ruimte hebt, zou je zelfs kunnen denken aan het plaatsen van een wellnessruimte, het toevoegen van een seizoensgebonden jacuzzi of, als het budget het toelaat, zelfs een zwembad te bouwen.


10. Profiteer van de beschikbare fiscale voordelen voor 2023

Om een huis op het platteland te renoveren, kunt u genieten van verschillende fiscale voordelen, afhankelijk van het soort ingreep dat u van plan bent te ondernemen.


In deze zoektocht zal een architect of Geometra de persoon zijn om uit te zoeken welke subsidies er aangevraagd kunnen worden.


Eveline Dejonckheere voor ConsultED, 1 mei 2023

72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page